Matias Rozé 2024
Színe kristálytiszta pink. Közepesen intenzív illata nem hivalkodó. Semmi szappanosság vagy tutti-frutti. Itt csak a tiszta málna és eper dominálnak. Kóstolva az üde savérzettel bíró egyensúlyos korty friss tavaszi virágos jellege ejt rabul. Szinte azonnal újra emelnénk a poharat a szájunkhoz egy meleg nyári napon.
A kékfrankos rozéról
A magyar rozé borok egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb képviselője, amely a Kárpát-medence ikonikus kékszőlő fajtájából készül. A kékfrankos eredete Közép-Európába, elsősorban Ausztria és Magyarország területére vezethető vissza, mely ma hazánk legnagyobb területen termesztett kékszőlője. A rozé stílusban készített borok főként a frissességre, gyümölcsösségre és üdeségre helyezik a hangsúlyt, amelyben a málna, eper, piros ribizli és tavaszi virágok aromái dominálnak. A kékfrankos rozé különlegessége, hogy egyszerre tükrözi a fajta savhangsúlyos, lendületes karakterét, és a rozék könnyed, modern világát.
A száraz rozé borok közül a kékfrankos rozé tiszta, kristályos pink színével, közepesen intenzív, de sosem hivalkodó illatával emelkedik ki. A korty üde savérzetet, egyensúlyt és frissességet kínál, amely minden meleg nyári nap tökéletes kísérőjévé teszi. Sokoldalúsága miatt kiválóan párosítható számos fogáshoz: tökéletes választás könnyű előételekhez, friss salátákhoz, kecskesajthoz, camembert-hez, grillezett zöldségekhez, tenger gyümölcseihez, lazachoz vagy akár mediterrán ételekhez is. Fogyasztását 10-12 °C-ra hűtve ajánljuk, hogy a bor minden aromája és frissessége kiteljesedhessen.
A minőségi rozé borok egyik legnagyobb előnye, hogy a kékfrankos fajta terroir-érzékenysége révén minden borvidéken más-más arcát mutatja, így a Matias Rozé is dűlőink egyedi karakterét hordozza magán. A tétel népszerűsége évről évre nő, hiszen ideális választás könnyed, modern borélményre vágyóknak, akik a gyümölcsös, friss, elegáns stílust keresik.