Nincs engedélyezve a javascript.
Szvetlana Alekszijevics a Csernobil című sorozatról

Szvetlana Alekszijevics a Csernobil című sorozatról

2019. augusztus 27.

Amikor az HBO felkereste Szvetlana Alekszijevicset, a Csernobili ima Nobel-díjas szerzőjét, hogy készülő sorozatához forrásul használhassa a kötetet, a fehérorosz írónő kezdetben nem volt túl lelkes. „Mondtam az ügynökömnek; Galya, lesz egy újabb film… a legkevésbé sem voltam meggyőzve” – nyilatkozta az RFE/RL's Belarusian Service-nek adott interjújában.

A hírhedt atomerőmű-katasztrófát feldolgozó minisorozat, a Csernobil azonban világszerte meghódította a kritikusokat és a nézőket egyaránt – nem volt ez másként Alekszijevics esetében sem.

„Teljesen lenyűgözött. Nagyon erős film. Van valami az esztétikájában, ami megérinti a modern embert. Van benne egy adag félelem, érvelés és szépség. Mindig is az aggasztott a gonosszal kapcsolatban, amikor az nem érhető tetten nyíltan.”

swetlana_alexijewitsch_kredit_elke_wetzig.jpg

Alekszijevics szerint a sorozatnak hála egy új jelenségnek lehetünk tanúi a fehéroroszok körében: „Azok, akik megszenvedték Csernobilt, és úgy hitték, sokat tudnak róla, most egészen másként interpretálják a tragédiát. A készítők annak ellenére érték ezt el, hogy egy teljesen különböző világból érkeztek – nem Fehéroroszországból, nem a mi régiónkból” – magyarázta. Úgy véli, különösen a fiatalokra hatott erősen a sorozat: „Nem véletlen, hogy ilyen sok fiatal megnézte a sorozatot. Együtt nézik a klubokban, aztán pedig megvitatják. Ők már mások. Számukra a környezettel kapcsolatos kérdéskör, különösen Nyugaton, része annak, ahogyan a világot látják.” Az írónő Johan Renck svéd direktor személyében a rendezőválasztást is dicséri, mondván a svédeket egyébként is rendkívüli környezettudatosság jellemzi.

A Csernobili ima ugyancsak pozitív kritikákat kapott a sorozat írójától és producerétől, Craig Mazintől, aki egy Twitter bejegyzésében írt a kötetről: „Számos forrásból használtam fel történelmi tényeket vagy tudományos információkat, de Alekszijevics könyve volt az, ahová mindig fordultam, hogy szépségre és szomorúságra leljek.

Egyesek úgy vélik, hogy a sorozat női kulcsfigurája, Ulana Khomyuk tudós karaktere maga az írónő, Szvetlana Alekszijevics alakján alapszik. A Csernobil készítői azonban elárulták, hogy az igazságot fáradhatatlanul kutató női atomfizikus alakja több, a katasztrófában érintett tudóst testesít meg egy személyben, és mint ilyen, fiktív karakter.

A Csernobil egyébként a vintage szovjet bútorzattól kezdve a ruhákig különösen pontos, korhű ábrázolást ad a részletekről. Még valós dialógusokat is felhasznál, melyek közül több Alekszijevics dokumentumregényéből származik. A sorozatnak a kritikák által jegyzett némely pontatlansága kapcsán az írónő úgy véli, egy játékfilm esetében megengedett az alkotó számára, hogy saját interpretációja és felfogása szerint járjon el. Az HBO pedig egy klasszikust hozott létre, méghozzá olyan erős üzenettel, amit muszáj hallanunk.

Forrás: Radio Free Europe / Radio Liberty

Csernobili ima

Csernobili ima

Szvetlana Alekszijevics
2019.
"Egybeesett két katasztrófa - írta a Nobel-díjas Alekszijevics -, egy kozmikus: Csernobil, és egy társadalmi: a víz alá süllyedt a szocializmus hatalmas kontinense." Az írónő megrázó könyvében a túlélők szólalnak meg, a katonák, akik részt vettek a mentésben, az áldozatok hozzátartozói.