Nincs engedélyezve a javascript.

Legújabb hozzászólások

Szvetlana Alekszijevics a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

Szvetlana Alekszijevics a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

2020-ban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, a Csernobili ima fehérorosz írónője látogat hazánkba a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából.

október 7.

2020. április 23-án nyílik a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A díszvendég-író napjaink irodalmának nemzetközileg elismert, Nobel-díjas alkotója, Szvetlana Alekszijevics, az Európa Könyvkiadó és a Helikon Kiadó szerzője lesz.

Szvetlana Alekszijevics belorusz író, oknyomozó újságíró 1948-ban született Ukrajnában, de Fehéroroszországban nőtt fel.2000-ben a Lukasenko-rezsim üldöztetése miatt Nyugat-Európába távozott, a következő évtizedben Párizsban, Göteborgban és Berlinben élt. 2012-ben tért vissza Minszkbe.

Dokumentarista műveiben a 20. századi szovjettörténelem olyan traumatikus eseményeit dolgozza fel, mint a második világháború, az afganisztáni háború, a Szovjetunió felbomlása vagy a csernobili atomkatasztrófa. Aprólékos kutatómunka, valamint túlélők és szemtanúk százaival folytatott beszélgetések alapján Az utópia hangjai címen írta meg ötkötetes regényciklusát, melynek az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent darabjai: Utolsó tanúk; Fiúk cinkkoporsóban; Csernobili ima; Elhordott múltjaink. A ciklus első darabja, A háború nem asszonyi dolog új fordításban és teljes terjedelmében a Helikon Kiadónál jelent meg Nők a tűzvonalban címmel.

A 2020-as könyvfesztiválig az életműsorozat új, egységes kiadásban kerül a könyvesboltokba.

Elhordott múltjaink

Elhordott múltjaink

Alekszijevics, Szvetlana
3 679 Ft
Eredeti ár:
4 599 Ft
Megtakarítás:
20 %
Fiúk cinkkoporsóban

Fiúk cinkkoporsóban

Alekszijevics, Szvetlana
3 199 Ft
Eredeti ár:
3 999 Ft
Megtakarítás:
20 %
Utolsó tanúk

Utolsó tanúk

Gyermekként a második világháborúban

Alekszijevics, Szvetlana
3 199 Ft
Eredeti ár:
3 999 Ft
Megtakarítás:
20 %

Szvetlana Alekszijevicset munkásságáért számos díjjal tüntették ki: többek között 1999-ben a Herder-díjat, 2013-ban pedig az egyik legrangosabb német civil kulturális elismerést, a német könyvszakma békedíját vehette át. 2015-ben irodalmi Nobel-díjat kapott „többszólamú írásaiért, amelyekben a jelenkor szenvedéseinek és a bátorságnak állított emlékművet”.

Több mint ötven nyelven és országban jelentek meg a kötetei, melyek alapján világszerte készültek filmek, színdarabok és rádiójátékok. Legutóbb Csernobili ima című dokumentumregénye nyert ismét aktualitást az HBO tavasszal debütált sikersorozata, a Csernobil kapcsán,melynek fontos forrásául szolgált. A kötet hónapok óta az eladási toplisták élén áll Magyarországon.

Csernobili ima

Csernobili ima

Alekszijevics, Szvetlana
3 399 Ft
Eredeti ár:
3 999 Ft
Megtakarítás:
15 %

2020. április 23-án, a könyvfesztivál pódiumbeszélgetéssel egybekötött megnyitóján a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, Gál Katalin és a Budapesti Főpolgármesteri Hivatal képviselője adja át majd Szvetlana Alekszijevicsnek a Budapest Nagydíjat.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Budapest főpolgármesterével, a Főváros támogatásával huszonöt esztendeje alapította meg ezt a díjat, amely azóta a Magyarországon külföldi írónak adható legrangosabb elismeréssé vált. Olyan világhírű alkotók vették át, mint Mario VargaLlosa, Michel Houellebecq, Jorge Semprún, Günter Grass, Ljudmila Ulickaja,Umberto Eco, Jonathan Franzen, Amos Oz, Bret Easton Ellis, Daniel Kehlmann vagy Karl Ove Knausgård.