Nincs engedélyezve a javascript.
Háy János: Völgyhíd – Írd át, írd tovább!

Háy János: Völgyhíd – Írd át, írd tovább!

Irodalmi pályázat középiskolásoknak

2023. március 31.

Az Európa Könyvkiadó irodalmi pályázatra hívja a középiskolásokat. Célunk az olvasás és a kortárs irodalom népszerűsítése, a kreatív írás és a szövegértés közös gyakorlása. Ehhez Háy János Völgyhíd című, kamaszokról (és kamaszoknak) szóló regényét választottuk.

A középiskolás évek megterhelőek. A felnőttek elviselhetetlen hatalmasságokként magasodnak fölénk, és szinte kibírhatatlan a világ hamissága, a hazugságok, az árulások. Ezek azok az évek, amikor meglátjuk a szüleink, a tanáraink hibáit; amikor az a biztonságos világ, amelyben a gyerekkorunk zajlott, végérvényesen összetörik. De ezek azok az évek is, amikor nagy szerelmek és nagy barátságok születnek; amikor megtudjuk, mit jelent érezni és gondolkodni.

Arra biztatjuk a diákokat, hogy pályázati anyagukban gondolják végig, „mi lett volna, ha…”, miként zárulhatna másképp Háy János Völgyhíd című regénye, mi történne, mi történhetne a főhősökkel a regény lapjain túl?

Írják meg maguk a középiskolások!

Hogy minél több diáknak lehetőséget biztosítsunk tehetségük megmutatására, az előzetesen jelentkező középiskolákon, osztályokon és diákokon túl minden más, magyar anyanyelvű középiskolás előtt megnyitjuk a pályázat leadásának lehetőségét új, meghosszabbított leadási határidővel.

 

A pályamű elkészítéséhez minden résztvevő számára e-könyv formájában elérhetővé tesszük a regény szövegét. Kérjük azokat a középiskolákat, osztályokat és diákokat, akik szeretnének csatlakozni a pályázathoz, hogy szándékukról a marketing@europakiado.hu címen tájékoztassák az Európa Könyvkiadó munkatársait, hogy hozzáférést tudjunk biztosítani a Völgyhíd e-könyvhöz! A levél tárgya a következő legyen: „Háy János: Völgyhíd – Írd át, írd tovább! pályázat e-könyv”

 

Az elkészített pályázati anyagot legkésőbb 2023. november 5-ig várjuk a marketing@europakiado.hu címre!

 

Formai követelmények:
•    Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1,5-es sorköz, sorkizárás
•    oldalszámozott oldalak, fejlécben: A pályázó(k) neve – A pályázó(k) iskolájának megnevezése (Pl.: Példa Bence – Pécsi Leőwey Klára Gimnázium)
•    Pdf-formátum


Arra biztatunk minden résztvevőt, hogy akár egyéni, akár többszerzős pályázati anyagot terveznek benyújtani, beszélgessenek minél többet barátaikkal, osztálytársaikkal a Völgyhídról, és amennyiben szükségesnek érzik, bátran kérjék magyartanáruk segítségét az átírás/folytatás elkészítéséhez!


A pályaművek 2023. november 6. és  december 8. között kerülnek kiértékelésre.

Völgyhíd

Völgyhíd

Háy János
2022.09.12.
Mi történik Péterrel, a zárkózott programozó fiúval, aki betegesen beleszeret Zsófiba? Mi történik Zsófival, aki szeretni akar, de nem akar különleges lenni? Mi történik Dedával, Zsófi testvérével, aki eleve különlegesnek hiszi magát, és megveti a felnőttek világát? Erről szól ez a könyv.

Hogy miért érdemes jelentkezni a Háy János: Völgyhíd – Írd át, írd tovább! pályázatra?

Azok a középiskolások, akik a pályázat során a legjobb Völgyhíd át- és továbbírásokat adják le, a pályaművek kiértékelését követően meghívást kapnak kötetlen, író-olvasó találkozó jellegű zárórendezvényünkre, ahol személyesen beszélgethetnek Háy Jánossal és a téma szakértőivel. (A további fellépők listáját a későbbiekben tesszük nyilvánossá.)

Minden meghívott pályázót ajándékcsomaggal díjazunk, amely Háy János könyveit, egy, a szerző rajzával ellátott vászontáskát és egyedi készítésű pólót tartalmaz.

Emellett a pályázat lezárásakor az Európa Könyvkiadó a legsikeresebb (legtöbb díjazott pályázót indító) és a leglelkesebb (az iskola létszámához képest a legtöbb pályázatot leadó) középiskolák könyvtárait 100–100 000 Ft értékben támogatja könyvfelajánlásokkal.

 

Kérjük az intézményvezetőket és pedagógusokat,
hogy tájékoztassák kollégáikat és tanulóikat a pályázati lehetőségről,
és segítsék őket a pályázati anyagok megírása során,
ezzel is támogatva a kortárs magyar irodalom népszerűsítését!

 

„Az Európa Könyvkiadó pályázata lehetőséget teremt középiskolás diákoknak kreativitásuk, írói vénájuk megmutatására. Rejtett (rejtőzködő) tehetségek kerülhetnek elő, akik itt válhatnak alkotókká. A mai kamaszok nézőpontjából ismerhetjük meg a Völgyhíd szintén kamasz szereplőinek sorsát. Péter, Zsófi vagy Deda helyébe képzelve magukat új regényzárlatokat kapunk. Minden befejezés egy új lehetőség, egy új világlátás, egy új perspektíva. A felnőtteknek is tanulságos lehet ezeket elolvasni, így talán közelebb kerülhetnek a mai kamaszok világának, látásmódjának megértéséhez.”

Tamás Csilla, Németh László és Bonis Bona Díjas magyartanár, Pécsi Leőwey Klára Gimnázium