Nincs engedélyezve a javascript.
Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov (Szentpétervár, 1899. április 22. – Montreux, 1977. július 2.) orosz származású amerikai író, fordító, kritikus. Regényeit anyanyelvén és angolul írta.

Szentpétervárott született gazdag és befolyásos családban, amely oroszul, angolul és franciául beszélt, így Nabokov három nyelven nevelkedett. 1919-ben a család egy időre Angliában telepedett le, ahol Vladimir a cambridge-i Trinity College-ban bővítette ismereteit a szláv és latin nyelvekből. Később Berlinbe költöztek, ahol Nabokov apját meggyilkolták.  Röviddel ezután Nabokov anyja és nővére Prágába költözött, míg Nabokov Berlinben maradt, ahol megtalálta helyét az orosz emigráns művészek közösségén belül mint elismert költő és író.
Megnősült, majd feleségével együtt 1937-ben Berlinből Párizsba költözött, később 1940-ben a háború elől az Egyesült Államokba menekült. 1941-ben az összehasonlító irodalom előadója lett a Wellesley College egyetemen. Ez a pozíció, melyet kizárólag az ő számára hoztak létre, biztosította a család megélhetését, és így Nabokov belemélyedhetett az írásba és a lepkék tanulmányozásába. A Lolita sikere után Nabokov visszatért Európába és életét az írásnak szentelte. 1960-tól haláláig a svájci Montreux-ben, a Montreux Palace Hotelben lakott feleségével