Nincs engedélyezve a javascript.
Stephen King

Stephen King


Stephen Edwin King 1947-ben született a Maine állambeli Portlandben. Apja még gyermekkorában elhagyta a családot, édesanyja egyedül nevelte őt és bátyát, David-et. A család sokat költözött, végül ismét Maine államban telepedtek le, ahol King édesanyja a két gyermek mellett idős szüleiről is gondoskodott halálukig. 1966-ban leérettségizett és tanulmányait a Maine Egyetemen folytatta angol szakon. Ekkorra már megjelent az „I Was A Teenage Grave Robber” (Fiatal Sírrabló Voltam) című története egy amatőr magazinban (Comics Review), 1967-ben pedig első komolyabb novellája (amiért már honoráriumot is kapott) „The Glass Floor” (Az Üvegpadló) címmel a Startling Mystery Stories nevű magazinban.

Másodéves hallgatóként minden héten publikált az egyetemi lapban és aktívan részt vett az egyetem politikai életében is. Az egyetem könyvtárában ismerkedett meg későbbi feleségével, Tabitha Spruce-szal. A középiskolai tanári diplomát 1970-ben szerezte meg. 1971-ben feleségül vette Tabitha-t, de mivel nem talált rögtön tanárként állást, napról napra éltek a korábbi megtakarításokból, diákhitelből és egy ipari mosodában végzett munkából. A kereset kiegészítésére több novellát is eladott férfimagazinoknak, amiknek többsége később az Éjszakai műszakban és más kötetekben jelentek meg. 1971 őszén kezdett dolgozni egy középiskolában, ami mellett esténként és hétvégenként folytatta az eladásra szánt novellák írását és regények tervezését. Két évvel később a Doubleday & Co kiadó elfogadta a Carrie kéziratát, közben pedig már írta következő regényét, a Borzalmak városát. A Carrie-t 1974-ben kiadták, ekkoriban alig egy évre Coloradoba költöztek, ahol megírta A ragyogást. Miután 1975-ben visszaköltöztek Maine-be, vettek egy házat, ahol befejezte a Végítélet című regényt és megírta A holtsávot. Rövid angliai tartózkodás után 1978-ban ismét költöztek, hogy Stephen kreatív írást taníthasson a Maine Egyetemen, majd 1980-ban Bangorban (Maine) telepedtek le. Az 1970-es évek végén kezdett bele abba a műbe, ami végül A Setét Torony sorozattá nőtte ki magát. A regényfolyam első részét 1977 és 1981 között közölte le a The Magazine of Fantasy and Science-Fiction nevű lap, mára pedig nyolc része van, melyek mindegyike megjelent magyarul is az Európa kiadó gondozásában. Szintén a ’70-es évek végén kezdett Richard Bachman álnéven publikálni.

Mára a műfaj kiemelkedő alakjaként tartják számon és tucatnyi könyvét és egyéb írását adaptálták filmvászonra, melyek közül néhányban ő maga is szerepet vállalt (például az Állattemető filmváltozatában, A Sorvadj el!-ben és A ragyogásban).
Kedvcsináló
/
Agykontroll
A kívülálló
AZ 1-2.