Nincs engedélyezve a javascript.
Tandori Dezső kapta a Wessely-díjat

Tandori Dezső kapta a Wessely-díjat

A kiemelkedő műfordítói teljesítményért járó elismerést idén először ítélték oda posztumusz díjként.

2019. június 11.

Tandori Dezsőt tüntették ki az Európa Könyvkiadó és Wessely André által közösen alapított Wessely László-díjjal. A Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordítónak több évtizedes, páratlanul gazdag és sokszínű műfordítói tevékenységének elismeréséért adományozták a díjat, ezúton is tisztelegve kivételes életműve előtt. A fordításai mellett elsősorban gyerekversei,regényei és esszéírásai révén ismertté vált író-költő 2019 februárjában hunyt el.

tandoridezso_copy_solyomandras.jpg
Tandori Dezső. Fotó: Sólyom András

Tandori Dezső munkásságára Lator László költő emlékezett:

Nemcsak írói-költői, hanem fordítói életműve is elképesztően terjedelmes. Magyarításai közt a nagy kihívások: Musil majdnem-esszéregénye, Virginia Woolf, Franz Kafka (az egyik sötét líra, a másik majdnem-filozófia), vagy – de nem is folytatom. Mellettük pedig a bestsellerek,a népszerű kalandregények, krimik. Törhetjük a fejünket, miért fordította ezt vagy azt – azt hiszem, mindennél erősebb szenvedélye, a mesterség érdekelte. A munka: életformája volt (akárcsak költői életművében) az írás. Közelebbről: a szöveg egészében és részleteiben való hézagtalan megformálása. Egy-egy akár kiváló fordítóval ellentétben nem úgy akarta kivágnia rezet, hogy a fordításban is övé legyen a fő szólam. Nem „kikeverni” akartaegy-egy idegen író-költő stílusát, csak lefordította, ami előtte volt.Használni a nyelv kínálkozó elemeit. Egy-egy nagy mondatot, töréseivel, kapcsolásaival,kitérőivel úgy megcsinálni, hogy mindig pontosan célba csapjon. S ebből a szempontból mindegy volt neki, hogy Eliotot fordít vagy Tolkient, Wilde-ot vagy Burroughst, Platht vagy Chandlert. Egyébként, akár írásaiban, szerette mindenfelé megnyitni a láthatárt.” (Lator László)

A Wessely László-díjat az Európa Könyvkiadó néhai jeles műfordítójának hagyatékából testvére, Wessely André alapította 1980-ban a kiadóval közösen. Az egyetlen, kifejezetten műfordítók számára alapított elismerést az Európa Könyvkiadó vezetőségéből álló kuratórium ítéli oda a díjazottnak minden évben, az ünnepi könyvhét előtti napokban.

A díjat tavaly Pék Zoltán, tavalyelőtt Lator László,2016-ban pedig Rakovszky Zsuzsa kapta.


„Vasárnap-gyermek vagyok, Nap szülötte,

Trónom arany sugarábol kötötte,

Koronám tündökletből fonta össze,

S van fénye száz-szám, laknám mind közötte.”

Részlet Erzsébet királyné egyik verséből Tandori Dezső fordításában, Brigitte Hamann Erzsébet királyné című kötetéből (Európa Könyvkiadó, 2019)