Nincs engedélyezve a javascript.
Két rangos díjra is esélyes a Röpke pillanat csak földi ragyogásunk

Két rangos díjra is esélyes a Röpke pillanat csak földi ragyogásunk

2020. március 13.

Két nívós díjra is esélyes lehet idén Ocean Vuong Röpke pillanat csak földi ragyogásunk című új regénye, mely felkerült a Dylan Thomas díj longlistjére, valamint a Lambda Irodalmi Díj utolsó körös jelöltjei közé is.

A Nemzetközi Dylan Thomas díj az egyik legrangosabb, a fiatal írókat ünneplő elismerés. A Swansea Egyetem 30.000 font pénzjutalommal járó díját 2006 óta ítélik oda angol nyelven író, 40 évesnél fiatalabb szerzőknek – Vuong kötete a 12 longlistes egyikeként versenyez.

A legjobb LMBTQ könyveket díjazó Lambda Irodalmi Díj a meleg közösség legrangosabb irodalmi eseménye – a shortlistes köteteket 24 kategóriában hirdették meg, a győzteseket pedig a New York-i díjátadó ceremónián nevezik meg június 8-án. A Röpke pillanat csak földi ragyogásunk a Meleg Irodalom kategóriában esélyes, melyben egyébként 2007-ben André Aciman azóta nagy sikerrel megfilmesített regénye, a Szólíts a neveden nyert.

Vuong őszinte és nyers, költői nyelven megírt kötete az elmúlt évek egyik legerősebb prózai debütálása volt. Megjelenése után hosszú ideig szerepelt a New York Times bestsellerlistáján, több mint 20 nyelvre adták el a fordítás jogait, majd az Amazon és a Goodreads is beválogatta a 2019-es év legjobb könyvei közé.

vuong2-1.jpg

Ocean Vuong (1988) vietnámi származású amerikai költő, író. Saigonban született, majd családjával egy évet menekülttáborban töltött a Fülöp-szigeteken, mielőtt kétévesen az Egyesült Államokba költöztek volna. 2016-ban megjelent Night Sky with Exit Wounds című első verseskötetével robbant be a nemzetközi irodalmi életbe. Számos elismerés közül elnyerte többek közt a T. S. Eliot-díjat, valamint a „költészeti Oscar”-t, a Forward-díj pályakezdő szerzőknek járó legrangosabb elismerését, a Felix Dennis Prize-t is, a New York Times pedig az év legjobb könyvei közé válogatta. Jelenleg Massachusettsben él, és a University of Massachusetts Amherst költőknek és íróknak szóló programjának oktatója.

Röpke pillanat csak földi ragyogásunk

Röpke pillanat csak földi ragyogásunk

Ocean Vuong
Ocean Vuong könyve brutálisan őszinte, költői nyelven megírt vallomás a szerelemről, a családról, a bevándorlásról, a szegénységről és a szeretetről. A húszas éveiben járó fiú, Kiskutya, anyjának írott levelében meséli el családjuk történetét, amelynek gyökerei a háború sújtotta Vietnámtól az amerikai Hartford városáig nyúlnak.