Nincs engedélyezve a javascript.
Kategóriák
Minden
Albumok
Egészség, életmód
Ezotéria
Gasztronómia
Gazdaság, üzlet
Gyermek- és ifjúsági könyvek
Idegen nyelvû könyvek
Informatika, számítástechnika
Irodalom
Mûvészetek
Publicisztika
Közéleti
Riport, interjú
Egyéb
Regény
Sport
Szórakozás
Társadalom- és humántudomány
Természet- és alkalmazott tudomány
Történelem
Utazás
Vallás
Az elkötelezett szemlélő

Az elkötelezett szemlélő

Beszélgetések Jean-Louis Missikával és Dominique Woltonnal

Európa Könyvkiadó, 2005.
2 720 Ft
Eredeti ár:
3 200 Ft
Megtakarítás:
15 %
Készleten

Ez a könyv arra a háromrészes, 1980-ban készült televíziós beszélgetéssorozatra épült, amely Aron és két, akkor a harmincas évei elején járó fiatal ember, egy közgazdász (Jean-Louis Missika) és egy szociológus (Dominique Wolton) között zajlott le a kamerák előtt. (A beszélgetéseket az Antenne 2 csatorna tűzte műsorára.) Két nemzedék szembesült egymással: a kérdezők kíméletlenül faggatták, provokálták Aront, mert 1968-as szereplőként, kiábrándult, kijózanodott marxistaként őszintén meg akarták ismerni egy magatartás indítékait, titkát.
Az elkötelezett szemlélő rendkívül izgalmas olvasmány: bevezetés Raymond Aron gondolkodásának világába, s egyben a XX. századról való töprengés analitikus módszereibe.
A könyv eredeti megjelenése óta majd negyedszázad telt el. Több dolog másként alakult, mint ahogy 1980-ban Aron sejtette.
A lényeg viszont nem változott: az az aroni meggyőződés, hogy a demokrácia fennmaradásának feltétele a citoyen-erkölcs: az a szabadságtudat és -gyakorlás, amelyben a társadalom és a nemzet iránti felelősség egymást feltételezi.

Kedvcsináló
/