Nincs engedélyezve a javascript.
Meghalt Andrea Camilleri

Meghalt Andrea Camilleri

2019. július 17.

Andrea Camilleri olasz író népszerűségét leginkább a kitalált szicíliai városkában, Vigátában játszódó krimisorozatának köszönheti, melynek főszereplője Salvo Montalbano felügyelő. A könyvekből készült TV-sorozat először hazájában, majd az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és Magyarországon is hatalmas siker lett.

Camilleri az elmúlt években elvesztette a látását, de továbbra is dolgozott.

„Vak vagyok ugyan, de a látásom elvesztésével egyidejűleg a többi érzékszervem kiélesedett. A memóriám pedig javult, sokkal több dologra emlékszem, ráadásul sokkal élesebben, és természetesen még mindig írok.”

Több mint 100 könyvet írt, melyek mindegyike valós történéseken, aktuális híreken alapuló fikciós mű. Minden egyes részletük egyszerre valósághű és képzeletbeli is, csakúgy, mint Camilleri egyik első találkozása az irodalommal: gyerekkorában nagymamája Lewis Carroll klasszikusát, az Alice Csodaországban-tolvasta fel neki.

Montalbano felügyelőről szóló könyvei az eredeti, olasz kiadásban mind 180 oldalasak, 18 darab, egyenként 10 oldalas fejezetre tagolva. Eddig 120 nyelvre fordították le őket, és 25 millió példány kelt el belőlük világszerte. A sorozat utolsó, Riccardino című darabját, melyet 2006-ban írt, még nem jelentették meg – palermoi kiadójánál elzárva várja azt az előre meghatározott időpontot, amikor majd a nagyközönség is megismerheti.

Magyarul az Európa Könyvkiadónál tavaly jelent meg az Egy hónap a felügyelővel című gyűjteményes könyve, és idén novemberben érkezik egy szintén több nyomozás történetét tartalmazó, karácsonyi tematikájú Montalbano-kötet.

Kép: Gloria Imbrogno