Nincs engedélyezve a javascript.
Legek

Legek

2015. december 22.
13+1 könyv 2015-ből

Hat könyvünk került fel a Könyvesblog listájára (2015 legjobb könyvei), és bár ezt nem kell nagyon komolyan venni, azért mégiscsak örülök neki. És tulajdonképpen egyet is értek a Könyvesblog szerkesztőinek választásaival (Yan Ge: Szecsuáni csípős; Gergely Ágnes: Oklahoma ezüstje; Margaret Atwood: Az özönvíz éve; Jonathan Franzen: Diszkomfortzóna; Dave Eggers: Hologram a királynak; Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink), csak én még legalább ugyanennyit betettem volna az ötvenbe. Na mindegy, egész jó eredmény ez, figyelembe véve, hogy a Könyvesblog szerkesztői azért leginkább a magyar szerzők műveit díjazták, mi meg, ugye, világirodalmi kiadó volnánk, legalábbis a fő profilunkat tekintve. Mindenesetre kedvet kaptam, hogy megírjam az én „leg”-jeimet.

Európa Könyvkiadó

1. A legnagyobb sikerünk

Egy friss Nobel-díjas szerző nagyszerű könyvénél aligha kell nagyobb siker, úgyhogy ebben a kategóriában könnyű a választás:

SZVETLANA ALEKSZIJEVICS: ELHORDOTT MÚLTJAINK

Európa Könyvkiadó

2. A legszebb könyvünk

Itt igen nagy a választék: szerintem szuper lett az új King-regény, az Aki kapja, marja borítója, remek élmény A budapesti úrinő magánéleté-t vagy Az Interstellar és a tudomány-t forgatni, nézegetni az illusztrációkat, gyönyörű lett Jevgenyij Vodolazkin regénye, a Laurosz, az új Kundera- és az új Hrabal-sorozatunk is tervezői mestermunka, de ha egyet kell választani, akkor az

JORGE LUIS BORGES: KÉPZELT LÉNYEK KÖNYVE

Láttam már néhány kiadását ennek a könyvnek: meg sem közelítik a miénket. Úgyhogy nagy köszönet Nagy Viktóriának, az illusztrátornak.

Európa Könyvkiadó

3. A legjobb fordítás

Ez nyilván azért nehéz kategória, mert röstellem ugyan, de az összes könyvünket azért nem olvastam olyan nagy figyelemmel, hogy a fordítás minőségét meg tudjam ítélni. Biztosan remek munka Pálfalvi Lajosé (aki a Laurosz-t fordította), Greskovits Endréé (Ben Fountain: Billy Lynn hosszú, félidei sétája), de az első hely elég egyértelműen mégiscsak Barna Imréé, akinek a fordításáról olyan heves viták folytak az idén. Tehát:

J.D. SALINGER: ROZSBAN A FOGÓ

Európa Könyvkiadó

4. A legjobb tényirodalmi könyvünk

Itt aztán tényleg nehéz a választás. Baberowski remek könyve Sztálinról (A felperzselt föld), Kip Thorne (Az Interstellar és a tudomány), Wendy Lower (Hitler fúriái)… De az első helyen egy olyan könyv van nálam, amit most elbűvölten olvasgatok esténként, és a XIX. században érzem magam:

SZÉCSI NOÉMI–GÉRA ELEONÓRA: A BUDAPESTI ÚRINŐ MAGÁNÉLETE

Európa Könyvkiadó

5. A legsikeresebb rendezvényünk

Dmitry Glukhovsky dedikálását a Nyugati téri Alexandrában alig lehet felülmúlni: kígyózott a sor fel a lépcsőn, türelmesen várakozott mindenki, miközben Dmitry türelmesen fényképezkedett az olvasóival. De az első hely mégiscsak Jonathan Franzené, aki a 2015-ös Könyvfesztivál nagydíjasa volt: felejthetetlen pódiumbeszélgetések, órákon át tartó dedikálás és egy kirándulás, hogy Franzen magyar madarakat leshessen meg (ez sajnos nélkülem). Tehát:

JONATHAN FRANZEN A KÖNYVFESZTIVÁLON

Európa Könyvkiadó

6. A legváratlanabb sikerünk

Komoly jelölt ebben a kategóriában Szél Dávid az Apapara című könyvével, amelyben remek humorral írta meg egy kisgyerekes apuka örömteli küzdelmeit. De mégsem ő az első helyezett nálam, hanem Josephine Dedet. Őszintén szólva nem sokat hallottam Géraldine-ról, az Apponyi család sarjáról, aki Albánia királynéja lett 1941-ben, amíg a képernyőmre nem került egy róla szóló, francia nyelvű könyv szinopszisa. És jött a bizsergés, hogy ez óriási történet, ebből nagy siker lehet. Az lett!

JOSEPHINE DEDET: GÉRALDINE

Európa Könyvkiadó

7. A legmerészebb könyvünk

Ebben a kategóriában B. J. Novak Képtelen könyv-e lehetne az abszolút favorit, de sajnos az olvasók (pontosabban a szülők, hiszen gyerekkönyvről van szó) egyelőre még nem nagyon díjazták a merészségünket. Úgyhogy a győztes:

LÁSZLÓ ERIKA: TRANSZIREGÉNY

Egy olyan transznemű ember élettörténetét írta meg László Erika, aki sokáig a szexiparban dolgozott (ezt most jóval finomabban fogalmaztam meg, mint amilyen a könyv stílusa); szerintem óriási olvasmány, de persze prűd olvasóknak nem ajánlanám. De, mint tudjuk, a magyar olvasók nem prűdek.

Európa Könyvkiadó

8. A legnagyobb melléfogásunk

Most akkor tényleg jöhet a Képtelen könyv. Az elmúlt évek, talán évtizedek legnagyobb gyerekkönyvsikere Amerikában (a Harry Pottert most ebbe nem számítom bele). Az eladott példányszámok alapján Amerikában már szinte nincs olyan szülő, aki ne próbálta volna ki, hogyan csinál bolondot belőle a gyerek ezzel a könyvvel. A magyar szülők a magyarországi eladási adatok szerint nem szeretik, ha a gyerek bolondot csinál belőlük. Pedig milyen jó az!

De tényleg: kábé annyiba kerül ez a könyv, mint egy kis doboz Lego, amiből, mondjuk, egy autót lehet összerakni. És a gyerek nem üvölteni fog, amiért sehogy sem sikerül összerakni azt a fránya autót, hanem boldogan, a nevetéstől a földön fetrengve olvastatja a könyvet minden felnőttel, aki csak a közelébe kerül.

B. J. NOVAK: KÉPTELEN KÖNYV

9. A legjobb magyar szépirodalmi könyvünk

Na, itt holtversenyt hirdetek. Mondhatnám, hogy azért, mert diplomatikus vagyok, de nem. Valóban ugyanúgy kedvelem mindet ezek közül:

EGRESSY ZOLTÁN: LILA CSÍK, FEHÉR CSÍK

GERGELY ÁGNES: OKLAHOMA EZÜSTJE

HÁY JÁNOS: HOZOTT LÉLEK

KOVÁCS LAJOS: DRÁGA SZERELMEM…

VÁMOS MIKLÓS: BÁRNOVELLÁK + FAKCIÓK

10. A legsikeresebb sorozatunk

Elsőre a Metró 2033 Univerzum-ot mondtam volna, de jobban meggondolva… Mert milyen szépen kezd alakulni a nagyszerű nők önéletrajzaiból, naplóiból, életrajzaiból álló sorozatunk. Mint amilyen a már említett Géraldine is. És 2016-ban is jönnek majd sorban az ilyen könyvek: Edith Piafról, Oprah Winfreyről, Amritáról (a félig magyar származású zseniális indiai festőművésznőről), Donna Karanról… Úgyhogy ezennel elnevezem a sorozatot (mert neve eddig nem volt):

CSODÁS NŐK – CSODÁS ÉLETEK avagy: CSÉCSÉ?

Európa Könyvkiadó

11. A legélőbb klasszikusunk

Ez most nagyon szubjektív választás lesz egy komoly versenyben. Mert ott van a mezőnyben Jorge Luis Borgestől Az első magyar költőhöz, amely egy kötetben tartalmazza a zseniális argentin író minden fontos művét, Goldingtól A Legyek Ura, Szolzsenyicin Rákosztály-a, de számomra a legélőbb, legelevenebb mégiscsak Nabokov. És ha jó meggondolom, objektíve is ő a legnagyobb író mindazok közül, akiket idén kiadtunk (talán csak Shakespeare előzhetné meg, de tőle az idén nem jelentettünk meg semmit).

VLADIMIR NABOKOV: ELSŐ SZERELEM

Európa Könyvkiadó

12. A legnagyobb felfedezésünk

A jelöltjeim: Jevgenyij Vodolazkin, Ben Fountain, Yan Ge, Marc Dugain, Roman Szencsin, Takano Kazuaki. És hosszas vívódás után (mert tényleg, mindegyik annyira jó könyv!) a győztes:

JEVGENYIJ VODOLAZKIN: LAUROSZ

Az elmúlt évek legnagyobb orosz szépirodalmi könyvsikere a világon, akit rendszerint Umberto Ecóhoz hasonlítanak. Szerintem meg senkihez sem lehet hasonlítani.

Európa Könyvkiadó

13. A legjobb lektűrünk

Kinggel, a királlyal nem nagyon lehet versenyezni, bár ő nem is igazán a lektűrkategória versenyzője. (Milyen jókat lehet vitatkozni erről: hogy King igazi nagy író-e?) Mindenesetre az idei új King-regények is szuperek (Újjászületés, Aki kapja, marja). Meg hát erősen ott van a versenyben Dmitry Glukhovsky is a Metró 2035-tel.(igaz, az új könyve már neki is igencsak kilóg a lektűrök kategóriájából). Szóval a győztes nálam:

DAVID BALDACCI: KÍVÁNJ CSODÁT

Szeretünk azzal dicsekedni, hogy mi lektűrből is csak színvonalasat adunk ki. Ez többnyire így is van, de idén ez talán mégiscsak Baldacci könyvére érvényes a leginkább. Ez nem thriller (mint a legtöbb könyve), hanem keserédes gyerekkori történet, és Amerikában már szinte nemzeti klasszikus.

Európa Könyvkiadó

13+1. A legjobb karácsonyi ajándék

Tudom, tudom, ez attól függ, épp kinek ajándékozunk könyvet. Úgyhogy felsorolhatnék vagy ötvenet az idei kiadványaink közül, lefedve jóformán mindenfajta érdeklődési kört. De egyet mégis kiválasztok közülük:

KIP THORNE: AZ INTERSTELLAR ÉS A TUDOMÁNY

Tökéletes ajándék lehet azoknak, akiket kicsit is érdekel a tudomány. Vagy aki szeret néha felnézni a csillagos égre, és eltűnődni a kozmosz titkain. Vagyis mindenkinek.

M. Nagy Miklós

Az Európa Könyvkiadó igazgatója